De originele doeken, zoals ze ooit te zien waren tijdens Lowlands, hangen in onderstaande volgorde in de Grote Kerk.
Jan M schreef er zelf teksten bij.
NAPOLEON
Schilderij van Jacques Louis David. Aan de bijna opgebrande en smeulende kaars kan je zien dat Napoleon de hele nacht gewerkt heeft, zie ook de paperassen, hij slaapt nooit, hij faalt nooit. Het ochtendlicht gloort en bestrijkt zijn gestalte. Maar dat is óók het ochtendlicht voor Frankrijk- en de rest van de wereld… Onze burgerlijke en politieke systemen, waarden en normen hebben nog steeds hun oorsprong in zijn invloed op de wereld.
ZELFPORTRET
Eerst wilde ik een ecologisch kritische schildering maken voor het centrale doek in het koor van de kerk. Iets met smeltende gletsjers en overbevolking en nucleaire Barbies en zo, maar iemand zei mij, omdat ik bijna nooit exposeer, dat ik met m’n billen bloot moest gaan. Ik maak eigenlijk maar zelden een zelfportret. Ik vond er één uit 1988-89, die ik in die nieuwjaarsnacht geschilderd heb. Daar heb ik een recente foto van mij opgeplakt en uitvergroot. Typisch dat het beeld van mijn lichaam nog hetzelfde is na 42 jaar, maar dat mijn kop drastisch herzien moest worden.
CHIEF JOSEPH
Van de Nez Percé. Collage van 2 verschillende foto’s van Edward Curtis. Ik had het boek gelezen: “Bury my heart at Wounded Knee”. Over de verschrikkelijke teloorgang van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. En Chief Joseph die een met-de-natuur-verbonden eeuwige kracht en klacht uitstraalt.
PAPUA
Ooit óók een Nederlander. Ik kende Frank Hubatka goed, de geestelijk verzorger van alle Papua’s in Nederland, hij had in de Baliem-vallei gewerkt, waar dit beeld ook vandaan komt. Zijn dochter Merel organiseert nog steeds Barapen-feesten waar ik enkele keren bij mocht zijn. Dan wordt er een varken gestoofd onder een enorme berg groente en fruit en afgedekt met grote bladeren. Tijdens het urenlang wachten wordt er gemusiceerd en gedanst. (En getekend. Door mij).
KABUKI
In tegenstelling tot Nōh-theater, dat alleen voor het hof is en waar acteurs gefixeerde maskers dragen en waar alles van binnen zit en waar je zélf het Yu-gen moet ontwaren, de innerlijke schoonheid, is KABUKI expressieve opera voor het gewone volk met fabelachtige expressie. Niet voor niets werd het een geliefd onderwerp voor affiches, houtsnedes (Ukiyo-e, het vlietende leven), populaire cultuur en zelfs manga’s hebben nog KABUKI-oorsprong.
Beelden uit het werkboek van Jan M Verburg “THE MAKING OF”
Dit boek ligt ter inzage op één van de vele schragen-tafels die zich door de hele kerk slingeren, gevuld met leporello’s en originele dagboeken van Jan M.