De originele doeken, zoals ze ooit te zien waren tijdens Lowlands, hangen in onderstaande volgorde in de Grote Kerk.

Jan M schreef er zelf teksten bij.

HOMO AUSTRALOPITHECUS ROBUSTUS

Een van de primitiefste oervormen van de mens, ook wel “hooligan” genaamd, waardoor hij weer tijdloos is. 

DALAÏ LAMA

Oceaan van wijsheid. His Holyness. Over menselijke iconen gesproken… Zelf heb ik nog ‘es een maand in een Tibetaans klooster doorgebracht. 

GOYA

De 2de mei 1808. Plato zegt: “Only the dead have seen the end of war”. Tijdloze aanklacht. 

NAPOLEON

Schilderij van Jacques Louis David. Aan de bijna opgebrande en smeulende kaars kan je zien dat Napoleon de hele nacht gewerkt heeft, zie ook de paperassen, hij slaapt nooit, hij faalt nooit. Het ochtendlicht gloort en bestrijkt zijn gestalte. Maar dat is óók het ochtendlicht voor Frankrijk- en de rest van de wereld… Onze burgerlijke en politieke systemen, waarden en normen hebben nog steeds hun oorsprong in zijn invloed op de wereld.

NAAKTE VROUW IN HOTEL PARIS

In het zkv van A.L.Snijders in de publicatie van Irma Boom gaan de eerste zinnen over een schilderij van zijn zoon, dat ik gemaakt heb van een naakte vrouw in een vreemd, gelig licht. Dat is dít schilderij, alleen dan 15x uitvergroot.

GANESHA

Indische God. Zoon van Shiva en Parvati. Beste der gidsen. Vernietiger van obstakels. Koning der olifanten. Berijder van muizen. Zijn lichaam van een mens staat voor de microkosmos en zijn hoofd van een olifant staat voor de macrokosmos.

DALI

Mijn trigger was die brandende giraffe. De marionette-achtige persoon met al die opengeschoven laadjes staat voor de vele facetten die elk individueel mens in zich heeft. Dali was ook een fan van Sigmund Freud.

ZELFPORTRET

Eerst wilde ik een ecologisch kritische schildering maken voor het centrale doek in het koor van de kerk. Iets met smeltende gletsjers en overbevolking en nucleaire Barbies en zo, maar iemand zei mij, omdat ik bijna nooit exposeer, dat ik met m’n billen bloot moest gaan. Ik maak eigenlijk maar zelden een zelfportret. Ik vond er één uit 1988-89, die ik in die nieuwjaarsnacht geschilderd heb. Daar heb ik een recente foto van mij opgeplakt en uitvergroot. Typisch dat het beeld van mijn lichaam nog hetzelfde is na 42 jaar, maar dat mijn kop drastisch herzien moest worden. 

MEISJE EN DE DOOD

Schilderij van Hans Baldung Grien. Ik zeg altijd dat ik de lente het smartelijkste seizoen vind: na een lange, lange koude winter zie je eindelijk de natuur ontploffen in schitterende bloei en tegelijkertijd dwarrelt de bloesem neer als sneeuw. De dood zit ín de bloei.

BEATRIX

Behalve dat zij een tijdsbeeld van Nederland vormt in díé Lowlandsperiode, was zij ook patrones der kunsten, zelf beeldhouwer bovendien.

HORUS

Egyptische valkgod. God van de hemel en van het koningschap, die deze twee in zich verbindt. Lang getwijfeld tussen Horus en Anubis, de jakhalsgod van het dodenrijk. Puur esthetische keuze, behalve dan dat mijn meest favoriete vogel de Slechtvalk is. Nog mooier in het Engels: Peregrine.

CHIEF JOSEPH

Van de Nez Percé. Collage van 2 verschillende foto’s van Edward Curtis. Ik had het boek gelezen: “Bury my heart at Wounded Knee”. Over de verschrikkelijke teloorgang van de oorspronkelijke bewoners van Amerika. En Chief Joseph die een met-de-natuur-verbonden eeuwige kracht en klacht uitstraalt.

MUHAMMED ALI

Hier bezorgt hij Sonny Liston een K.O. Sportsman Number One. Dichter. Rapper. 

PAPUA

Ooit óók een Nederlander. Ik kende Frank Hubatka goed, de geestelijk verzorger van alle Papua’s in Nederland, hij had in de Baliem-vallei gewerkt, waar dit beeld ook vandaan komt. Zijn dochter Merel organiseert nog steeds Barapen-feesten waar ik enkele keren bij mocht zijn. Dan wordt er een varken gestoofd onder een enorme berg groente en fruit en afgedekt met grote bladeren. Tijdens het urenlang wachten wordt er gemusiceerd en gedanst. (En getekend. Door mij).

KABUKI

In tegenstelling tot Nōh-theater, dat alleen voor het hof is en waar acteurs gefixeerde maskers dragen en waar alles van binnen zit en waar je zélf het Yu-gen moet ontwaren, de innerlijke schoonheid, is KABUKI expressieve opera voor het gewone volk met fabelachtige expressie. Niet voor niets werd het een geliefd onderwerp voor affiches, houtsnedes (Ukiyo-e, het vlietende leven), populaire cultuur  en zelfs manga’s hebben nog KABUKI-oorsprong.

Beelden uit het werkboek van Jan M Verburg “THE MAKING OF”

Dit boek ligt ter inzage op één van de vele schragen-tafels die zich door de hele kerk slingeren, gevuld met leporello’s en originele dagboeken van Jan M.